Welke bijwerkingen kan collageen geven?

Ben je benieuwd naar de bijwerkingen van collageen? Misschien weet je niet zeker of je collageen moet gaan gebruiken en wil je weten wat je te wachten staat. Of je gebruikt al collageen en vraagt je af of het de bron is van je recente ongemak.

In beide gevallen moet je weten wat je kunt doen om bijwerkingen van collageen te voorkomen en hoe je ze kunt behandelen als ze toch optreden. Het goede nieuws is dat de bijwerkingen van collageen meestal zeldzaam en heel mild zijn. En ze zijn bijna allemaal eenvoudig te verhelpen zonder collageen uit je dieet te schrappen.

Om te begrijpen waarom collageen bijwerkingen relatief zeldzaam zijn, kijken we eerst even naar wat collageen is. Daarna kunnen we bespreken waarom mensen het nemen en op welke bijwerkingen van collageen je moet letten. Tot slot bespreken we hoe je die bijwerkingen kunt voorkomen.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Er zijn meer dan 32 verschillende soorten collageen en het komt overal in je lichaam voor - van huid en haar tot bloedvaten en botten.

Collageen bevat 8 van de 9 essentiële aminozuren. Aminozuren zijn moleculen die ons lichaam nodig heeft om te overleven. Essentiële aminozuren zijn moleculen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Dat betekent dat je ze alleen via voeding kunt binnenkrijgen - inclusief supplementen.

Collageen is ook rijk aan verschillende niet-essentiële aminozuren. Hoewel ze niet-essentieel worden genoemd, heeft ons lichaam ze nog steeds nodig om te overleven. Het enige verschil is dat je lichaam andere moleculen kan herschikken in niet-essentiële aminozuren als dat nodig is.

Wanneer deze moleculen in collageen worden opgebouwd, vormen ze een bindmiddel voor vele delen van het lichaam. Je kraakbeen, pezen, spieren, huid en bloedvaten zijn allemaal grotendeels gemaakt van collageen.

Waarom nemen mensen collageen?

Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om collageen in te nemen. Het nemen van collageen in combinatie met een trainingsprogramma kan helpen bij het opbouwen van spieren en het verbeteren van de spiergezondheid.

Collageensupplementen zijn ook een caloriearme tot calorievrije eiwitbron, waardoor ze nuttig zijn voor mensen die proberen af te vallen of hun trainingsdoelen te bereiken.

Van collageen is ook aangetoond dat het gewrichtsontstekingen vermindert door het kraakbeen en de gewrichtsbanden te ondersteunen, en het is zelfs aangetoond dat het huidveroudering tegengaat.

De beste collageensupplementen zijn gemaakt van collageenpeptiden (ook wel gehydrolyseerd collageen genoemd). Dit is een soort collageen dat is opgesplitst in kleinere moleculen om het makkelijker verteerbaar te maken. De voordelen van collageenpeptiden bestrijken een breed scala aan gezondheids- en welzijnsdoelen.

Kun je allergisch reageren op collageen?

Collageen zelf is een van de meest basale elementen van het menselijk lichaam. Sommige mensen hebben echter een allergische reactie op collageensupplementen. Gelukkig zijn allergische reacties een van de meest zeldzame bijwerkingen van collageen.

Waarschijnlijk is het geen allergische reactie op het collageen zelf, maar een allergie voor de bron van het collageen (of een van de andere ingrediënten in het supplement).

Sommige collageensupplementen zijn gemaakt van vis, schaaldieren of varkensvlees, wat veel voorkomende allergenen kunnen zijn. Andere kunnen vulstoffen of toegevoegde ingrediënten bevatten die bijwerkingen van collageenpoeder kunnen veroorzaken, zelfs als je niet allergisch bent voor het collageen zelf.

Als je vermoedt dat je een allergische reactie hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Tekenen van een allergische reactie kunnen zijn

  • Jeuk of tintelingen op de huid
  • Piepen/zwelling in de keel
  • Hevige buikpijn
  • Misselijkheid/overgeven

Zolang je een collageensupplement vindt dat geen toevoegingen bevat en door een betrouwbaar bedrijf wordt gemaakt, zou je geen allergische reactie op collageen moeten krijgen. Als je allergisch bent voor schaaldieren, zoek dan een supplement dat gemaakt is van runder- of kippencollageen.

Ondanks alle voordelen is het nog steeds zinvol om je zorgen te maken over de bijwerkingen van collageen - zelfs als je er niet allergisch voor bent. Als je je gezondheid probeert te verbeteren, is het niet meer dan normaal om goed na te denken over wat je in je lichaam stopt.

Laten we daarom de meest voorkomende bijwerkingen van collageen bespreken - en hoe je ze kunt voorkomen.

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?

Bijwerkingen van collageen zijn over het algemeen heel mild. Meestal zijn ze het gevolg van het feit dat je lichaam meer eiwitten binnenkrijgt dan normaal. Soms vervagen ze zelfs na verloop van tijd. Als je echter een bijwerking opmerkt die hardnekkig is of na verloop van tijd erger wordt, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener.

En hoewel dit technisch gezien geen bijwerking is, vraag je je misschien af: "Heeft collageen invloed op de menstruatiecyclus?". Collageen zorgt er niet voor dat je menstruatie later komt of langer duurt dan normaal, maar het kan wel sommige ontstekingsverschijnselen verlichten die je op bepaalde momenten van je cyclus ervaart.

Laten we nu eens kijken naar de bijwerkingen van collageenpoeder die misschien niet zulke gelukkige resultaten opleveren.

Spijsverteringsproblemen

Collageen is een eiwit en dat betekent dat het voor sommige mensen maagklachten kan veroorzaken. Dit kan bestaan uit winderigheid, constipatie, diarree of een opgeblazen gevoel.

Zorgt collageen er dan voor dat je aankomt? Niet echt. Een opgeblazen gevoel wordt vaak veroorzaakt door overtollig vocht in je spijsverteringsstelsel. Collageen is hydrofiel, wat betekent dat het water aantrekt, wat een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaakt.

Te veel collageen innemen, of een collageeneiwit innemen dat niet gehydrolyseerd is, kan leiden tot winderigheid of constipatie.

In beide gevallen kan je lichaam het eiwit niet snel genoeg afbreken. Dit leidt ertoe dat grotere moleculen dan normaal het spijsverteringsstelsel binnenkomen en deze collageen bijwerkingen veroorzaken.

Hypercalciëmie

Hypercalciëmie treedt op wanneer je te veel calcium in je bloed hebt. Het langdurig innemen van te veel collageen kan deze aandoening veroorzaken en leiden tot een aantal gevaarlijke bijwerkingen van collageen.

Dit kan ook gebeuren als je medicijnen gebruikt die een slechte wisselwerking hebben met collageen. Voordat je begint met het nemen van een supplement, is het een goed idee om met een betrouwbare zorgverlener te praten over hoe je dit veilig kunt doen met je huidige medische geschiedenis.

Hypercalciëmie kan hartproblemen, nierproblemen en neurologische problemen veroorzaken. Hypercalciëmie door collageensupplementen is zeldzaam, maar als je om wat voor reden dan ook symptomen van deze aandoening hebt, praat dan meteen met je arts.

Allergische reacties en gevoeligheden

Allergische reacties op collageen kunnen voorkomen, maar ze zijn meestal te wijten aan een allergeen in het supplement en niet aan het collageen zelf. Als je een allergie hebt voor schaaldieren of varkensvlees, is het belangrijk om een collageensupplement te nemen dat gemaakt is van puur, 100% rundvlees.

Gevoeligheden voor ingrediënten kunnen huidproblemen veroorzaken. Sommige huidproblemen zijn echter bijwerkingen van collageen door het extra eiwit en zullen na een paar dagen of weken afnemen. Dit kunnen kleine uitslag, jeuk en acne zijn.

En huid is niet het enige dat beïnvloed kan worden door een gevoeligheid. Mensen die voor het eerst collageen gebruiken vragen zich soms af: Kan collageen hoofdpijn veroorzaken?

Soms is iemand gevoelig voor glutaminezuur. Dit is een van de aminozuren in collageen en een teveel aan of gevoeligheid voor glutaminezuur kan bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken.

Als je last hebt van hoofdpijn, probeer dan je dosering aan te passen om de hoeveelheid glutaminezuur in je lichaam te verlagen.

Hoe kun je bijwerkingen van collageenpoeder voorkomen?

Bijwerkingen van collageen zijn niet levensbedreigend en de voordelen van collageen zijn het kleine risico waard. Natuurlijk, als je online kijkt, kun je een vreemd groot aantal mensen vinden die bijwerkingen melden bij specifieke merken.

Bij veel verschillende merken hebben mensen een aantal bijwerkingen gemeld. Sommige daarvan kunnen zijn veroorzaakt door de ingrediënten en processen die het merk gebruikt. Andere kunnen zijn veroorzaakt door een te hoge dosering.

Er is één ding dat al deze oorzaken van collageen bijwerkingen gemeen hebben. Het zijn allemaal dingen die je kunt vermijden.

Bijwerkingen van collageenpoeder zijn het laatste waar je je zorgen over wilt maken, dus kies je collageenpoeder zorgvuldig. Je wilt er ook zeker van zijn dat je het collageen op de juiste manier inneemt, zodat je lichaam alle voordelen krijgt zonder vervelende bijwerkingen.

Pas je routine aan

Collageen is een eiwit dat rijk is aan veel verschillende voedingsstoffen. Maar vooral als je een supplement neemt, kan het zijn dat dat eiwit niet soepel in je maag zakt.

Iets eten op hetzelfde moment als je je supplement inneemt is een goede manier om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Ieders lichaam is anders, dus je kunt experimenteren met wanneer je collageen inneemt, of je samen met je supplement eet en hoeveel je eet.

Als je regelmatig collageensupplementen neemt, wil je er ook voor zorgen dat je gehydrateerd blijft. Naast het helpen aanvullen van het water dat collageen aantrekt, kan goed gehydrateerd blijven je nieren gezond houden en hypercalciëmie voorkomen.

Door naast je supplement iets te eten en veel water te drinken, kun je twee veelvoorkomende bijwerkingen van collageen voorkomen. Het beste van alles is dat je collageen kunt blijven gebruiken en de voordelen voor je gezondheid kunt ontsluiten.

Neem de juiste dosering

Het is belangrijk om de juiste dosering collageen te nemen. Als je te weinig neemt, zie je misschien helemaal geen resultaat. Te veel en je zet de deur open voor een opgeblazen gevoel, een te vol gevoel, misselijkheid, hypercalciëmie en zelfs leverschade.

Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste dosis neemt. Je kunt doseringssuggesties online vinden, het aan je zorgverlener vragen of gewoon de instructies op de verpakking volgen.

Het kan ook zijn dat je de hoeveelheid collageen iets wilt verlagen, afhankelijk van hoe je lichaam reageert en of je bijwerkingen van collageen hebt opgemerkt. Uiteindelijk zal de ideale dosering van persoon tot persoon verschillen.

Samengevat

Het belangrijkste is dat je een supplement van hoge kwaliteit vindt. Je wilt ook een collageensupplement met een compleet aminozuurprofiel. Onthoud dat collageen uit zichzelf slechts 8 van de 9 essentiële aminozuren bevat.

Over het algemeen zijn bijwerkingen van collageen zeldzaam en vaak te voorkomen. Als ze zich toch voordoen, is het meestal voldoende om ze thuis te behandelen en door een paar kleine veranderingen aan te brengen in je collageenroutine kun je voorkomen dat ze zich opnieuw voordoen.

Voor de meeste mensen is het voorkomen van bijwerkingen eenvoudig. Pas je routine aan door collageen indien nodig met een maaltijd in te nemen en goed gehydrateerd te blijven. Dit kan bijwerkingen van de spijsvertering en hypercalciëmie voorkomen.