Stap 6 van 6

En bewegen dan om af te vallen?

Eigenlijk hebben we op dit vlak alleen maar goed nieuws. Althans, als je niet zo sportief bent aangelegd. En die kans is best groot aangezien je op deze website terecht bent gekomen en dus vermoedelijk wat extra kilo’s met je meezeult. Dat laatste zegt tenslotte vaak ook iets over hoe sportief je bent.

Zoals je in stap 1 al hebt kunnen lezen komt afvallen voor 70% neer op bewuster omgaan met je voeding en voor 30% op meer beweging. In principe kun je dus afvallen zonder extra te gaan bewegen. Beweging is natuurlijk van essentieel belang voor ons lichaam, maar is niet per se nodig om af te vallen. Extra beweging zorgt er echter wel voor dat je wat sneller afvalt en dat je jezelf een stuk beter gaat voelen. Ons advies is daarom om wel extra te gaan bewegen om van je overgewicht af te komen. Maar ook dan hebben we goed nieuws voor je!

Moet ik intensief sporten om af te vallen?

Als je dan toch besluit om extra te gaan bewegen en bijvoorbeeld kiest voor hardlopen dan maak je misschien wel een verkeerde keuze. Hardlopen en alle andere intensieve sporten kosten je lichaam erg veel energie, je hartslag gaat sky high, je kunt tijdens het rennen nauwelijks een woord uitbrengen en je denkt dat je nu als een gek vet aan het verbranden bent. Maar dan slaat na enkele weken de teleurstelling toe als je doorkrijgt dat je weinig tot niets bent afgevallen. Hoe kan dat nou? Je werkt je in het zweet en je wordt daar niet voor gecompenseerd in de vorm van minder overtollige kilo’s...

De oorzaak is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat je lichaam zich zo erg in moet spannen (getuige de hoge hartslag) dan moet je lichaam alle zeilen bijzetten en zo snel mogelijk brandstof in je lichaam opsporen en verbranden om je lichaam van voldoende energie te kunnen voorzien. En dan komen we bij het verschil tussen de beide soorten brandstoffen die ik eerder heb genoemd: suikers (koolhydraten) en vetten. Het kost je lichaam namelijk veel meer moeite om vet als brandstof aan te spreken dan suikers. Dus op het moment dat de energebehoefte in jouw lichaam door het hardlopen heel hoog is dan zal je lichaam vooral de suikers gebruiken als brandstof met als gevolg ... dat je geen grammetje vet afvalt.

Welke activiteit is dan wel geschikt om te vallen?

We weten nu dat als je hartslag heel hoog ligt, dat je lichaam suikers als brandstof gaat aanspreken. Kortom, we moeten dus proberen een activiteit te vinden die wel zorgt voor een verhoogde hartslag (dat is de essentie van sporten, zorgen voor een hogere hartslag), maar niet te hoog, zodat je lichaam in staat is vet op te sporen en te verbranden. Een prachtig voorbeeld van zo’n activiteit is….wandelen. Jawel, wandelen is één van de beste activiteiten ter ondersteuning bij het afvallen.

Ga bij wandelen alleen wel voor een stevige pas. Als je rustig loopt dan leg je ongeveer 3 tot maximaal 5 kilometer per uur af. Afhankelijk van de mate van overgewicht zal dit je niet snel een verhoogde hartslag geven. We moeten dus gaan voor een iets hogere snelheid. Tussen de 5 en de 7 kilometer per uur ben je echt goed bezig.

Bij een snelheid van 5 tot 6 kilometer per uur verbrand je maar liefst zo’n 400 kilocalorieën in elk uur dat je loopt. Verhoog je de snelheid naar 6 tot 7 kilometer per uur dan gaat dat al richting de 500 kilocalorieën per uur! Zoek daarbij op één van de vele websites over wandelen ook nog eens een geweldige route uit bij jou in de omgeving en je zult zien dat je het al snel heerlijk gaat vinden om één, twee, of zelfs drie keer in de week één of twee uurtjes te gaan wandelen. Dit zal zeker een belangrijke bijdrage leveren in jouw strijd om van je overgewicht af te komen.

Zoek een activiteit die wel zorgt voor een verhoogde hartslag, maar niet te hoog, zodat je lichaam in staat is overtollig vet te verbranden

Vorige stap Naar je opdracht