Stap 1 van 6

Hoe begin ik met afvallen?

Daar hoef ik niet zo veel woorden aan vuil te maken. Elke deskundige zal je hetzelfde vertellen als je de vraag stelt hoe je het beste af kunt vallen. Afvallen komt namelijk altijd neer op (een combinatie van) deze twee basisprincipes:

Los van bepaalde medische aandoeningen die er voor kunnen zorgen dat je dikker wordt, is de oorzaak van overgewicht altijd dat je voedselinname uit balans is ten opzichte van je energiebehoefte. Kortom, je eet meer brandstof op dan dat je verbruikt. Daarnaast tank je mogelijk de verkeerde soort brandstof.

Dus door bewust te worden van wat je eet en hoeveel je eet, en op basis daarvan (vaak kleine) aanpassingen aan te brengen in je dagelijkse voeding, begin je met afvallen. Spannender is het niet.

Betekent dit dat je de hele dag op crackers, water en wortels moet leven en je jezelf elke dag in het zweet moet werken? Absoluut niet! In zes eenvoudige stappen leg ik je uit hoe ook jij eenvoudig van de extra kilo’s af kunt komen. Na deze zes stappen eindigen we met een simpele opdracht en kun jij direct actief aan de slag met inzicht krijgen in je eigen voedingspatroon en voor je het weet zijn de eerste kilo's eraf!

Wat is mijn energiebehoefte?

Iedereen heeft afhankelijk van leeftijd, geslacht en hoeveelheid beweging die je dagelijks krijgt een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Deze energiebehoefte drukken we uit in zogenaamde kilocalorieën, kortweg kcal genoemd. Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram water met één graad te laten stijgen. Een vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal aan energie per dag nodig, voor mannen is dat zo'n 2.500 kcal. Die energie halen wij uit onze voeding.

Door bewust te worden van wat je eet en hoeveel je eet, en op basis daarvan (vaak kleine) aanpassingen aan te brengen in je dagelijkse voeding, begin je met afvallen. Spannender is het niet.

De exacte energiebehoefte verschilt per persoon en is van meerdere factoren afhankelijk. Kinderen en zwangere vrouwen bijvoorbeeld hebben relatief veel meer energie nodig. En mensen met een actief beroep verbruiken meer energie dan mensen die de hele dag achter een bureau zitten. Als je in het weekend op het voetbalveld te vinden bent, dan zul je meer en/of anders eten dan wanneer je de hele zaterdag onderuitgezakt op de bank Netflix zit te kijken.

Jouw energiebehoefte is dus voor een belangrijk deel afhankelijk van de hoeveelheid beweging die je dagelijks krijgt. Bij topsporters bijvoorbeeld kan de energiebehoefte oplopen tot wel meer dan 10.000 kcal per dag! Dit om je een idee te geven hoe de energiebehoefte per persoon kan variëren.

Om een redelijk nauwkeurig beeld te krijgen van wat jouw energie behoefte is, wil ik je vragen om via onze gratis tool jouw energiebehoefte te bepalen. In de volgende stap gaan we daar verder mee aan de slag.

  Naar stap 2