Stap 2 van 6

Afvallen door bewuster te eten

Wat is de snelste manier om af te vallen?

Je moet jezelf de juiste vraag stellen. Wil je zo snél mogelijk afvallen of wil je zo verantwoord mogelijk afvallen? Als je enige doel is om snel af te vallen, zoek dan een van de vele crashdiëten die online te vinden zijn en ga aan de slag. In korte tijd kun je heel veel kilo's kwijtraken.

Ben je dan gezond bezig? Nee, natuurlijk niet. Je bent druk bezig zoveel mogelijk vocht je lijf uit te zweten (elke liter vocht scheelt je ongeveer een kilo) en je bent bezig schade aan te brengen door je spierweefsel af te breken. Als jij door een crashdieet namelijk te weinig energie binnenkrijgt, dan zal je lichaam al vrij snel overgaan op het verbranden van de eiwitten waar je spieren voor een belangrijk deel uit zijn opgebouwd. Je valt dan lekker snel af maar je zult, naast het afbreken van je spierweefsel, je ook al snel moe en futloos voelen omdat je allerlei processen in je lichaam verstoort.

'Snel afvallen' zal altijd resulteren in ook weer 'snel aankomen'. Ergens moet het verlies aan vocht en eiwitten namelijk gecompenseerd worden. Snel afvallen resulteert in het bekende jojo-effect. Een vaak eindeloos en weinig motiverend proces van afvallen en weer aankomen waarmee je uiteindelijk je doel niet bereikt.

Wat jij er in jaren aan hebt gegeten ben je, afhankelijk natuurlijk van de mate van overgewicht, niet in een paar weken of maanden weer kwijt. Althans, niet op verantwoorde wijze. Daarom een belangrijk advies: heb wat geduld!

Snel afvallen' zal altijd resulteren in ook weer 'snel aankomen'.

Welke brandstof en hoeveel?

Dus vergeet de crashdiëten en laten we het weer hebben over bewust bezig zijn met eten als middel om af te vallen.

Ik heb het eerder al genoemd, de reden van jouw overgewicht is dat je voedselinname uit balans is ten opzichte van je energiebehoefte. Je eet te veel calorieën of te veel verkeerde calorieën. Het meest belangrijke bij afvallen, nog belangrijker dan meer bewegen, is daarom dat je bewust wordt van wat je elke dag naar binnen gooit en vervolgens je eetpatroon aanpast.

De spelregels van het afvallen en zorgen dat je op een verantwoord gewicht komt én blijft(!) zijn zo simpel als:

  1. het bepalen van de juiste soort brandstof die je nodig hebt
  2. en de juiste hoeveelheid brandstof die je nodig hebt
  3. Daarnaast kun je meer gaan bewegen om het proces van afvallen te versnellen.

Hieronder ga ik dieper in op deze drie spelregels.

1. Het bepalen van de juiste soort brandstof

Moet je om af te vallen de hele dag op crackers, water en wortels leven en jezelf drie keer per week in het zweet werken in de sportschool? Dat is helemaal niet nodig. Door kritisch naar je dagelijkse voeding te kijken en vaak alleen wat kleine aanpassingen te doen kun je al ontzettend veel winst behalen. Door enkele producten uit je voeding te schrappen en te vervangen door gezondere alternatieven, maak je al snel een (groot) verschil. Vergeet namelijk niet dat je sommige voedingsmiddelen dágelijks gebruikt. Stel dat dit niet altijd de meest handig gekozen producten zijn, dan kan dit bij een gebruik van 365 dagen per jaar voor heel wat onnodige extra kilo's zorgen.

Ik geef je een paar simpele voorbeelden die dit overduidelijk aantonen. Elke dag op twee boterhammen de light versie van halvarine in plaats van gewone halvarine scheeltje ruim een kilo aan potentieel extra gewicht op jaarbasis. Doe per dag twee suikerklontjes minder in je thee of koffie en dat kan je zo’n 1.7 kilo aan energie schelen per jaar. Neem twee broodjes met runderrookvlees als beleg in plaats van boterhamworst. Dit scheelt je op jaarbasis maar liefst 3 kilo(!) aan potentieel extra gewicht. Zo zijn er nog tal van andere opties waardoor je met slechts wat simpele, meestal net zo smakelijke aanpassingen ontzettend veel kunt bereiken zonder dat je er gevoelsmatig leefgenot voor in hoeft te leveren. In stap 5 geef ik nog meer (indrukwekkende) voorbeelden.

Maar gezonde voeding houdt meer in dan alleen wat producten vervangen. In de volgende stap ga ik daarom wat dieper in op wat gezonde voeding en verantwoord eten nu precies inhoudt.

2. De juiste hoeveelheid brandstof bepalen

In de vorige stap hebben wij je gevraagd om jouw energiebehoefte te bepalen. Daardoor heb je nu een redelijk duidelijk beeld van de hoeveelheid brandstof die jij elke dag uit je voeding moet zien te halen. Eet je meer dan jouw energiebehoefte, dan kom je verder aan. Eet je minder dat jouw energiebehoefte ... dan val je af.

3. Meer bewegen om het afvallen te versnellen

Zoals we in stap 1 al hebben aangegeven is het niet noodzakelijk om extra te gaan bewegen als je af wilt vallen. Ik zal zeker niet beweren dat beweging niet belangrijk is, maar ik weet ook dat extra beweging een hele grote drempel kan zijn voor veel mensen die willen afvallen. Ik wil daarom aangeven dat bewuster omgaan met wat je eet van veel grotere invloed is op je lichaamsgewicht dan jezelf in het zweet werken. Het kan daarom soms beter zijn eerst aan de slag te gaan met je voedingspatroon, dan komt die extra beweging er later wel bij zo gauw de motivatie toeneemt wanneer je ziet dat de eerste kilo’s er eigenlijk heel makkelijk vanaf zijn gegaan.

Of je nu direct of pas in een later stadium aan de slag gaat met extra beweging om daarmee het afvallen te versnellen, ik heb in stap 6 sowieso nog meer goed nieuws voor je! Daar gaan we dieper in op beweging en dan zal blijken dat de hoeveelheid zweetdruppels die ermee gemoeid is om sneller af te vallen je ontzettend zal meevallen. Beloofd!

Sommige voedingsproducten gebruik je dagelijks. Bij verkeerde keuzes kan dit op jaarbasis voor veel onnodige extra kilos zorgen.

Vorige stap Naar stap 3