Stap 3 van 6

Wat is nou gezonde voeding?

In de vorige stappen heb ik uitgelegd dat door minimale aanpassingen in je voeding je al snel grote winst kunt boeken waar het gaat om het kwijtraken van overtollige kilo’s. Toch is dit het moment om ook wat breder te kijken naar je voedingspatroon en te bepalen of je uberhaupt wel gezond eet.

Energiebronnen in onze voeding

We weten allemaal wel dat groente en fruit belangrijk zijn als je een gezond lichaam wilt. Maar elke dag een halve kilo fruit weg eten gaat je toch echt niet van je overgewicht afhelpen. Fruit zit namelijk vol met suikers die bij een teveel ervan voor extra kilo’s gaan zorgen. Gezonde voeding gaat daarom ook voor een belangrijk deel over gevarieerd eten. In principe kun je daarom in je nieuwe dieet alles eten wat je wilt, van appels, brood en rijst tot zelfs af en toe patat of pizza. Alleen geldt daarbij wel: alles met mate. Om duidelijk te maken wat ‘met mate’ inhoudt is het van belang dat je iets meer weet over de bouwstenen van voeding.

Je lichaam krijgt energie binnen via je voeding. Deze energie zit ‘verstopt’ in:

Koolhydraten vind je vooral in brood, pasta en rijst. Eiwitten in melk en andere zuivelproducten en vetten vind je in onder andere vlees, vis, halvarine en oliën.

Je lichaam heeft alle drie de energiebronnen nodig om te kunnen functioneren. Van vet zou je dat misschien niet verwachten, maar je lichaam kan toch echt niet zonder (goede) vetten. Het enige waar je op moet letten is dat je de hoeveelheid verzadigde vetten zo laag mogelijk houdt. Je vindt hierover meer informatie bij Wat zijn vetten?.

Onderling verschillen de drie voedingsstoffen in de snelheid waarmee ze energie afgeven aan ons lichaam. Koolhydraten zijn het snelst en vetten het traagst. Dit laatste maakt het daarom vaak wat moeilijker om van overtollig vet in je lichaam af te komen. Het kost je lichaam namelijk meer tijd en moeite om vet als brandstof te verbranden.

Qua hoeveelheid van elk van deze energiebronnen kun je uitgaan van wat het voedingscentrum voorschrijft. Je voeding moet voor zo’n 40 tot 70% uit koolhydraten bestaan en voor zo’n 20 tot 40% uit (overzadigde) vetten. Daarnaast geldt voor volwassenen dat je ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwitten nodig heb.

In je nieuwe dieet kun je alles eten wat je wilt, van appels, brood en rijst tot zelfs af en toe patat of pizza. Alleen geldt daarbij wel: alles met mate.

De schijf van vijf

Een belangrijke manier om te bepalen of je voldoende van alle hiervoor genoemde energiebronnen krijgt, is door gebruik te maken van de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf is opgesteld door Het Voedingscentrum en wordt eens in de zoveel tijd bijgewerkt aan de hand van nieuwe wetenschappelijke en medische inzichten. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken met in elk daarvan gezonde producten om dagelijks uit te kiezen.

Rechtsboven vind je groente en fruit waar je uit kunt kiezen. Daaronder de zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten. Rechtsonder vind je vlees, vis, zuivel en noten. Linksonder vind je de koolhydraatrijke producten zoals volkoren brood, rijst, pasta en couscous. En in het laatste vak linksboven vind je de dranken waar je dagelijks uit kunt kiezen zoals thee, koffie en water.

De Schijf van Vijf biedt je een uitstekende basis als het gaat om gezond en dat je alle belangrijke energiebronnen binnenkrijgt.

Vorige stap Naar stap 4