Tips die je helpen bij het afvallen

Naast alle tips die je al hebt kunnen lezen in onze artikelen, vind je hieronder nog eens 12 extra tips die je kunnen helpen bij het afvallen.

Om je bewust te worden van wat en hoeveel je nu dagelijks eet is het uitermate zinvol om een maand lang calorieën te tellen. Je gaat daarmee precies bijhouden wat en hoeveel je dagelijks eet en drinkt. Dit lijkt veel werk maar valt echt ontzettend mee, zeker als je dit via ons online dagboek bijhoudt.. Als je dit zoals gezegd maar een maandje doet dan heb je een schat aan informatie over hoe je gezonder kunt gaan leven en hoe je de nodige overtollige kilo's eenvoudig kwijt kunt raken zonder dat je hele leven op z’n kop wordt gegooid. Sterker nog, gaandeweg het calorieën tellen durf ik te wedden dat jij al snel ziet wat voor jou de knelpunten zijn en ben je voordat je het weet je eerste kilo al kwijt!
Verdeel je voeding over zes maaltijden in plaats van de drie eetmomenten die je waarschijnlijk gewend bent. Hiermee prikkel jij je stofwisseling om continu actief te zijn in plaats van na elke maaltijd weer in tempo af te nemen. Eet gewoon je ontbijt, lunch en avondeten, maar neem tussen ontbijt en lunch nog een appel. Neem ‘s middags nog een soepje en neem ‘s avonds op de bank nog een wortel. Dit zijn maar willekeurige voorbeelden, maar zorg in ieder geval dat je nog drie (gezonde) snacks toevoegt aan je dagmenu.
Probeer verzadigd vet zoveel mogelijk te vermijden. Verzadigd vet verhoogt je cholestrol gehalte en is daarom niet goed voor je bloedvaten. Door producten met weinig of geen verzadigd vet te nuttigen verlaag je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.
Maar fruit is toch gezond? Zeker, daarom moet je ook vooral fruit eten, maar bij voorkeur niet meer dan twee stuks ter grote van een appel per dag. Naast het feit dat fruit erg gezond is, bevat fruit ook erg veel suiker. En suikers hebben we weliswaar nodig als bron van energie, maar dan wel in beperkte mate, want van een teveel aan suiker wordt je dik.
Zie de vorige tip, eet maximaal twee stuks fruit per dag ter grote van een appel. Een flesje fruitsap bevat het sap van veel meer dan twee stuks fruit. En dus krijg je veel te veel (dikmakende) suikers binnen.
Het kost je lichaam meer energie om rauwe groenten af te breken dan bewerkte groente (gewokte of gekookte groente). Dus zonder dat je er zelf moeite voor hoeft te doen verbruikt je lichaam meer energie dan wanneer je gekookte groenten zou eten en dus val je af. Uiteraard kun je dit niet met alle groenten doen (probeer maar eens rauwe bloemkool of boerenkool weg te krijgen), maar gelukkig zijn er ook heel veel wel smakelijk voorbeelden: (mini)mais, paprika, (cherry)tomaat, bleekselderij, wortels, sla, spinazie als sla, etc.
Veel mensen die af willen vallen vind je dagelijks op de weegschaal in de hoop dat er weer een paar ons vanaf is. Ons advies: DOE DIT NIET! Ga maximaal 1x per week op de weegschaal staan, dat is een stuk beter voor je gemoedsrust. Per dag en zelfs per moment van de dag kan je gewicht namelijk fluctu eren. Tot soms wel enkele kilo's! Kortom, houd alleen de grote lijn in de gaten en dus is het meer dan voldoende om jezelf slechts één keer per week te wegen.
Of je op deze tip zit te wachten weet ik niet, maar door alcohol te laten staan, of bijvoorbeeld alleen te beperken tot het weekend, kun je flinke stappen maken in je strijd om af te vallen. Alcoholhoudende dranken zitten namelijk vol met dikmakende suikers.
Koffie zelf bevat geen calorieën, maar drink je vaak cappuccino of espresso dan zal je eerder last krijgen van overgewicht. Deze bevatten namelijk veel ongezonde toevoegingen. Schakel daarom over naar normale of verse koffie. De ouderwetse filterkoffie is eigenlijk het gezondst!
Bewerkt voedsel zit vaak bordevol suikers en andere ongezonde voedingsstoffen. En de gezonde voedingsstoffen die wel in het product zijn gestopt zijn door de vele bewerkingen vaak hun heilzame werking al grotendeels verloren. Vermijd dus zoveel mogelijk ingeblikt- en kant-en-klaar maaltijden. Een goede indicatie of je te maken hebt met bewerkt voedsel is als er meer dan 5 ingrediënten in zitten. Check dus altijd goed de verpakking!
Pittig eten zorgt er voor dat je stofwisseling iets versnelt waardoor voedsel sneller wordt afgebroken en met name vet sneller wordt verbrand. Kortom, leef je uit met sambal, tabasco en rode pepers!
Eet vooral rustig en schrok niet alles snel naar binnen, hoe lekker het ook is. Je maag geeft namelijk een signaal af aan je hersenen dat je vol zit. De pech is alleen dat dit signaal een vertraging heeft van ongeveer 10 minuten. Ondertussen ben jij gewoon nog aan het schransen terwijl je eigenlijk al vol zit.