Afwisselend vasten toont veelbelovende resultaten bij gewichtsverlies

Terwijl de Verenigde Staten kampen met een toenemende obesitasepidemie — momenteel lijden twee op de vijf volwassenen aan deze aandoening — wijst nieuw onderzoek op de effectiviteit van intermittend fasting als strategie om gewicht te verliezen. Een recente grootschalige analyse, gepubliceerd in The BMJ, suggereert dat vooral alternate-day fasting beter presteert dan andere vormen van vasten en zelfs traditionele caloriebeperking.

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij mensen hun voedselinname beperken tot een bepaald tijdsvenster per dag, wat het lichaam stimuleert om vetreserves aan te spreken zodra de suikervoorraad is uitgeput. Hoewel het principe al langer bekend is in medische kringen, werpt de nieuwe studie van de Harvard T.H. Chan School of Public Health samen met internationale partners meer licht op de specifieke voordelen van varianten binnen dit eetregime.

Vasten met tussenpozen: welke methode werkt het best?

De onderzoekers analyseerden gegevens uit 99 klinische studies, waarbij meer dan 6.500 volwassenen betrokken waren. Het merendeel van de deelnemers had overgewicht of obesitas en kampte met onderliggende gezondheidsproblemen. De duur van de studies varieerde van drie weken tot bijna een jaar. Hun bevinding: alle vormen van intermittent fasting kunnen leiden tot gewichtsverlies, maar alternate-day fasting — waarbij men om de dag volledig vast — leverde de meest opvallende resultaten op.

Volgens de studie verloren deelnemers aan alternate-day fasting gemiddeld 2,8 pond (ongeveer 1,3 kilo) meer dan degenen die zich hielden aan klassieke caloriebeperking. Ook op andere fronten zagen onderzoekers positieve effecten: afname van de tailleomtrek, lagere cholesterol- en triglycerideniveaus en een vermindering van het c-reactieve proteïnegehalte — een marker voor ontstekingen in het lichaam.

Gezondheidsvoordelen, maar geen wondermiddel

Toch temperen de onderzoekers de euforie: de gewichtsafname bleef net onder de drempel van klinische relevantie zoals gedefinieerd in de studie — 4,4 pond (2 kilo). Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, zijn langere en meer diepgaande studies nodig om de effectiviteit op lange termijn te bevestigen.

“Van alle vormen van vasten bleek alternate-day fasting het meest effectief,” aldus Harvard in een verklaring. Toch benadrukt hoofdonderzoeker Zhila Semnani-Azad dat het niet voor iedereen de juiste keuze is. “Zoals bij elke dieetverandering is het belangrijk om medisch advies in te winnen en rekening te houden met iemands gezondheidsgeschiedenis, voorkeuren, sociale context en de haalbaarheid op lange termijn.”