Alles wat je moet weten voordat je een buitensauna koopt

Een buitensauna kan een geweldige toevoeging aan je tuin zijn, waar je het hele jaar door van kunt genieten. Het is de perfecte plek om te ontspannen, te herstellen na een intensieve training of gewoon te genieten van een moment voor jezelf. Voordat je echter een buitensauna koopt, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten voordat je een buitensauna aanschaft.

Ruimte en locatie:

Een sauna is een investering en dus is het belangrijk om goed over alles na te denken. Stap 1 is de beschikbare ruimte, waar de sauna komt te staan te beoordelen. Meet de ruimte op en zorg ervoor dat de sauna voldoende ruimte heeft om te passen. Houd ook rekening met eventuele vereisten voor de afstand tot andere structuren, zoals bomen, schuttingen of gebouwen. Kies een locatie die voldoende privacy biedt en waar je kunt genieten van de rust en stilte tijdens het sauna-gebruik. Wellicht wil je het hele wellness plaatje wel compleet hebben, dan kan je er ook nog voor kiezen om een plunge pool en buiten douche te installeren.

Soorten buitensauna's:

Er zijn verschillende soorten buitensauna's waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je voorkeuren en budget. De meest voorkomende soorten zijn traditionele sauna's, infrarood sauna's en barrel sauna's. Traditionele sauna's werken met een kachel die stenen verwarmt, waardoor de sauna een hoge temperatuur bereikt. Deze sauna's bieden een intense warmte-ervaring en zijn ideaal voor mensen die houden van de klassieke sauna-ervaring.

Infrarood sauna's gebruiken infraroodstraling om directe warmte te bieden aan het lichaam, zonder de omringende lucht te verwarmen. Deze sauna's hebben lagere temperaturen en zijn geschikt voor mensen die de voorkeur geven aan een mildere warmte-ervaring. Als laatste hebben Barrel sauna's een uniek ontwerp in de vorm van een ton. Ze zijn compact en bieden een gezellige sauna-ervaring. Barrel sauna's zijn populair vanwege hun esthetische waarde en ruimtebesparende functie.

Materialen en kwaliteit:

Bij het kiezen van een buitensauna is het belangrijk om goed aandacht te besteden aan de gebruikte materialen en de kwaliteit van de sauna. Hout is het meest voorkomende materiaal dat wordt gebruikt voor sauna's vanwege de isolerende eigenschappen en duurzaamheid. Zorg ervoor dat het hout van goede kwaliteit is en geschikt is voor buitengebruik. Kies voor houtsoorten zoals ceder of Scandinavisch sparrenhout, die bestand zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Ventilatie en isolatie:

Een goede ventilatie is essentieel voor een buitensauna om vocht en condensatie te voorkomen. Zorg ervoor dat de sauna is voorzien van voldoende ventilatieopeningen om de luchtcirculatie te bevorderen. Daarnaast moet de sauna ook goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te garanderen. Dubbelwandige constructies met isolatiemateriaal zorgen voor een goede isolatie.

Accessoires en extra functies:

Bij een buitensauna kopen worden vaak extra functies en accessoires geleverd om je sauna-ervaring te verbeteren. Overweeg welke extra functies voor jou belangrijk zijn, zoals verlichting, geluidssystemen of aromatherapie-opties. Bedenk ook of je speciale banken, opslagruimte of een kleedkamer in de sauna wilt hebben.

Installatie en onderhoud:

Het installeren van een buitensauna kan een complex proces zijn, afhankelijk van het model en de grootte. Zorg ervoor dat je de installatie-instructies zorgvuldig volgt of overweeg om een professional in te huren voor de installatie. Na de installatie is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van de sauna te verlengen. Reinig de sauna regelmatig.