Afvallen op een gezonde manier: zo doe je dat

Gezond afvallen is de beste manier om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Dit zijn zes tips om op een gezonde manier af te vallen:

1. Sla je ontbijt niet over

Je ontbijt is een belangrijke maaltijd. Sla dit dus niet over in je streven om minder calorieën binnen te krijgen. Dan krijg je waarschijnlijk later op de ochtend honger en grijp je sneller naar zoete en calorierijke tussendoortjes.

Neem een eiwitrijk ontbijtje, zoals Griekse yoghurt of een groenteomelet. Dan heb je lange tijd geen trek en weersta je zoete verleidingen rondom koffietijd met meer gemak.

Eiwitten helpen je om meer calorieën te verbranden, dus daarmee ben je goed op weg naar een gezond gewicht.

2. Probeer gezonde alternatieven

Als je op een gezonde manier gewicht wil verliezen, gaat het erom dat je alternatieven vindt voor calorierijke zoute en zoete snacks. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte groentechips in plaats van aardappelchips en geroosterde kikkererwten in plaats van borrelnootjes.

Je kunt een suikerrijk koekje vervangen door een plak bananenbrood of een havermoutkoekje dat gezoet is met stevia. Probeer ook eens chocolademousse van avocado. Dat is supersimpel om te maken en net zo lekker en als chocolademousse uit de winkel.

Misschien is het even wennen aan de smaak van alternatieven, want deze bevatten geen smaakversterkers en intensieve zoetstoffen. Eenmaal gewend wil je echter niets anders meer.

3. Eet een bord vol

Het klinkt gek, maar het beste is om je bord ’s avonds flink vol te scheppen en te eten totdat je verzadigd bent. Dan is de kans kleiner dat je ’s avonds trek krijgt en gaat snacken.

Als je ’s avonds na het avondeten niet meer eet, maakt je lichaam in de nacht meer groeihormoon aan. Dat helpt om af te vallen.

Geniet dus vooral van het avondeten en maak een gezonde maaltijd klaar. Dat betekent veel verse groenten, een kleine portie gezonde koolhydraten en vers vlees of verse vis. Denk bij gezonde koolhydraten aan zoete aardappel, quinoa of fonio.

Vermijd vis en vlees met een jasje, zoals lekkerbek of schnitzel. Daarmee krijg je namelijk snelle koolhydraten binnen en die zorgen voor vetopslag. Dat wil je uiteraard vermijden.

4. Zet schermen uit tijdens het eten

Als je televisie kijkt tijdens een maaltijd of door je social media tijdlijn scrolt, kan het zijn dat je niet meer met je aandacht bij het eten bent. Dat kan leiden tot gedachteloos eten en overeten. Zet daarom alle schermen uit tijdens de maaltijd en leg je telefoon aan de kant.

5. Maak een weekmenu

Kijk alvast wat je de komende week gaat eten en maak een boodschappenlijstje. Dan kun je je niet alleen verheugen op lekkere en gezonde maaltijden, maar heb je ook alles in huis om die maaltijden klaar te maken.

Heb je doodeweeks weinig tijd om te koken, maak dan in het weekend meerdere porties en zet deze in de koelkast of vries ze in. Dan hoef je je gezonde maaltijd alleen nog te ontdooien en op te warmen.

Ontdooi maaltijden bij voorkeur in de koelkast of in een bakje met warm water. De magnetron maakt de celstructuren van voedsel kapot, waardoor dit nauwelijks meer voedingswaarde heeft. Om gezond af te vallen wil je juist een zo hoog mogelijke voedingswaarde per calorie.

6. Gezonde hulpmiddelen

Er bestaan allerlei middeltjes die je zouden kunnen helpen om gewicht te verliezen, maar ze zijn niet allemaal gezond. Kurkuma vormt daarop een uitzondering.

Kurkuma ofwel geelwortel is een kruid dat goed is voor de spijsvertering en de darmen. Op deze manier draagt het bij aan een gezond gewicht.

Je kunt geelwortel als smaakmaker gebruiken in de keuken, maar voor het beste effect kies je een kurkuma supplement. De beste kurkuma capsules vind je hier.