Dag Eén: Het omstreden afslankprogramma dat BN'ers in topvorm brengt

Het afslankprogramma genaamd 'Dag Eén' heeft de afgelopen weken de aandacht getrokken van verschillende bekende Nederlanders waaronder Isa Hoes, Halina Reijn en Heleen van Royen. Het programma, dat dagelijks 1100 calorieën, krachttraining en urenlang vasten combineert, is echter niet zonder controverse.

De 'Dag Eén'-methode betreft een intensief en gepersonaliseerd trainings- en voedingsschema dat zes weken lang gevolgd wordt, onder begeleiding. Als voorbeeld heeft de schrijfster Heleen van Royen gedeeld hoe haar schema eruitzag. Zij deed vijf dagen in de week aan krachttraining en intermittent fasten, zette elke dag tienduizend stappen en deed driemaal per week twintig minuten cardio, alles op slechts 1100 calorieën per dag.

Isa Hoes daarentegen heeft via Instagram onthuld dat ze in zes weken tijd zo'n acht kilo afviel, haar vetpercentage verlaagde en een metabolische leeftijd van 35 jaar bereikte. De actrice prees de fitnessmethode voor het helpen bereiken van haar "beste fysiek ooit". Naast Hoes en Van Royen hebben onder anderen Trijntje Oosterhuis, Bridget Maasland en Leontine Ruiters ook gebruik gemaakt van deze methode.

Hoewel de BN'ers hun succesverhalen en afgetrainde lichamen trots delen op sociale media, heeft het programma kritiek gekregen van deskundigen. Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, heeft opgemerkt dat de methode lijkt te zijn gericht op de korte termijn en mogelijk te intensief en moeilijk vol te houden is op de lange termijn. Dit roept vragen op over de gezondheid en duurzaamheid van het programma, evenals de mogelijke impact op degenen die al onzeker zijn.

Toch blijft het programma populair en is het al volgeboekt tot juli 2024. De kosten voor het zes weken durende programma variëren van 1500 euro tot 2500 euro. De deelnemers krijgen een volledig verzorgde dag op locatie waar ze alle ins en outs van de fitnessmethode leren, waarna ze thuis aan de slag kunnen gaan.