Zo maak je gezonde keuzes tijdens de feestdagen + gezonde carrotcake recept

De feestdagen staan weer voor de deur, uiteraard staat gezelligheid maar ook zeker lekker eten centraal tijdens deze dagen. Het is voor veel mensen vaak een uitdaging om gezond te blijven eten, vooral omdat er allerlei verleidingen zijn die soms moeilijk te weerstaan zijn. Toch kun je ook tijdens de feestdagen gezonde en slimme keuzes maken wat betreft je voeding, zo kun je heerlijk genieten zonder een schuldgevoel. Benieuwd naar onze tips, lees dan snel verder.

Start de dag met een gezond en voedzaam ontbijt

Voor veel mensen is het traditie om te beginnen met een uitgebreid ontbijt, denk aan versgebakken croissants, chocolade broodjes, suikerbrood en lekkere beleg zoals jam en hazelnootpasta. Dit zijn allemaal niet de meest gezonde opties, kies daarom heel bewust wat je gaat eten. Natuurlijk kan het geen kwaad om één croissantje te eten, maar zet ook vers fruit, een stapel bananenpannenkoekjes, en wat magere yoghurt met gezonde muesli op tafel zodat je ook gezond en voedzaam je dag kan starten.

Blijf bewegen

Het is misschien niet heel aantrekkelijk om tijdens de feestdagen te gaan sporten, toch is het wel slim ook ook tijdens kerst jezelf in beweging te houden. Je hoeft echt niet naar de sportschool te gaan, maar maak bijvoorbeeld met je gezin een heerlijke wandeling van een paar kilometer. Tijdens een goede wandeling kun je wat calorieën kwijtraken, daarnaast is de buitenlucht ook nog eens erg gezond voor je én het is een gezellige activiteit.

Kies voor een juiste balans tussen gezond en ongezond

Wanneer je aan het afvallen bent staat balans vaak centraal en keert het regelmatig terug als een belangrijk thema, ook tijdens de feestdagen is ‘balans’ super belangrijk. Tijdens deze gezellige dagen, dat toch veelal om lekker eten draait, hoef je echt niet alleen maar op een slablaadje te leven. Daarnaast kan lekker eten en gezond ook nog eens heel goed samen. Op het internet en ook in diverse kookboeken vind je talloze lekkere en gezonde recepten en dat is zeker de moeite waard om uit te zoeken. Daarnaast kun je tijdens de feestdagen ook kiezen voor een goede mix tussen gezond en ongezond, zo voorkom je teveel calorieën en kun je toch genieten!

Maak gebruik van gezonde alternatieven

Vaak is het ook mogelijk om gezonde alternatieven te kiezen voor een recept. Wordt er bijvoorbeeld slagroom gebruikt voor in een saus, vervang dit door kookzuivel dat een stuk gezonder is. Wil je bijvoorbeeld iets lekkers bakken voor bij de thee, kies dan ook voor slimme vervangers zoals volkoren bloem, dadels en yoghurt. Wil je bijvoorbeeld een heerlijke carrotcake maken, hieronder delen we een recept. Qua bakgereedschap heb je hiervoor nodig een bakblik of een ovenschaal en ook een keukenmachine komt van pas.

Recept gezonde carrotcake

Ingrediënten voor de cake:

  • 120 gram volkoren bloem
  • 120 gram geraspte wortel
  • 1 rijpe banaan
  • 1 ei
  • 5 dadels
  • 80 gram Griekse yoghurt
  • 20 stuks walnoten
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille aroma
  • snufje zout

Ingrediënten voor de frosting

  • 100 gram roomkaas (light)
  • 30 gram Griekse yoghurt
  • 20 gram honing
  • 1 theelepel vanille aroma

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet alvast de bakblik in. Je begint met het maken van de cake en doe alle droge ingrediënten in een beslagkom en roer dit goed door elkaar. Prak vervolgende de banaan fijn, en doe hierbij het ei en Griekse yoghurt in een apart kommetje. Maak ook de dadels en walnoten fijn, bijvoorbeeld in een keukenmachine en voeg dit toe aan de natte ingrediënten inclusief de vanille aroma. Doe vervolgens de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng dit goed door elkaar en voeg hier ook de geraspte wortels aan toe. Na een paar minuten goed roeren is je cakebeslag klaar en vervolgens doe je het beslag in de ingevette bakblik. Bak de cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30-35 minuten (afhankelijk van je oven).

Na dat de cake klaar is en volledig is afgekoeld, begin je met het maken van het glazuur. Doe alle ingrediënten in een kommetje, roer dit even goed door en spreid het glazuur over de afgekoelde cake uit. Nu kun je genieten van een gezonde maar ook zeker een lekkere traktatie voor bij de thee of koffie. Eet smakelijk!