Waarschuwing van de WHO over afslankmiddelen

Nieuwe afslankmiddelen zullen geen wondermiddel zijn in de strijd tegen obesitas, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Francesco Branca, directeur voedsel- en voedingsveiligheid bij de WHO, stelt dat afslankmiddelen in combinatie met een gezond dieet en lichaamsbeweging gebruikt moeten worden. Branca's opmerkingen komen nu de gezondheidsorganisatie voor het eerst in twintig jaar haar richtlijnen voor obesitasbeheer herziet.

Semaglutide, op de markt gebracht als Wegovy door farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk, is een eetlustremmend medicijn dat door sommigen wordt omschreven als een "game changer" in het helpen van mensen om af te vallen. Het medicijn is goedgekeurd door de Britse geneesmiddelenregulator.

Werking en toepassing van Wegovy

Het medicijn wordt op wekelijkse basis toegediend via een injectie of pen, vergelijkbaar met die gebruikt wordt door diabetici. Uit een studie bleek dat mensen die het medicijn kregen, na 68 weken gemiddeld 12% van hun gewicht verloren.

Branco benadrukt echter dat afslankmiddelen een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen obesitas, maar dat ze deel moeten uitmaken van een "allesomvattende aanpak".

Geen wondermiddel

"De manier waarop er over deze medicijnen gecommuniceerd is – 'we hebben een oplossing gevonden' – dat is niet juist," zei ze. "Medicijnen voor obesitas zijn belangrijk, maar moeten deel uitmaken van een allesomvattende aanpak. Dit is geen wondermiddel."

Novo Nordisk en Eli Lilly, dat een vergelijkbaar afslankproduct genaamd Mounjaro produceert, reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Beschikbaarheid van Wegovy in de NHS

Wegovy zal in Engeland via de NHS beschikbaar worden gesteld voor bepaalde mensen met obesitas. Duizenden zullen naar verwachting het eetlustremmende medicijn op recept krijgen nadat het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) het groen licht gaf voor gebruik binnen de NHS.

In sommige gevallen kunnen mensen met een BMI van 30 of hoger toegang krijgen tot het medicijn, dat via een peninjector wordt toegediend. Mensen zullen Wegovy alleen op recept krijgen als onderdeel van een gespecialiseerde gewichtsbeheersingsdienst, met input van verschillende professionals en voor een maximale periode van twee jaar.

Belangrijke doorbraak of geen snelle oplossing?

Sommige experts noemden de beslissing een "cruciaal moment" voor de behandeling van mensen met obesitas, terwijl anderen waarschuwden dat het medicijn geen "snelle oplossing" is. Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de uitrol van het medicijn in Engeland vertraging opliep vanwege zorgen dat de vraag het aanbod zou overtreffen.

Herziening van de richtlijnen door de WHO

Branco gaf aan dat de WHO eerst de richtlijnen voor het behandelen van kinderen en adolescenten met obesitas herziet en daarna de aanbevelingen voor volwassenen zal bijwerken. De laatste keer dat de organisatie wereldwijde richtlijnen over dit onderwerp uitbracht, was in 2000. Deze richtlijnen worden gebruikt als blauwdruk voor landen die niet over de middelen beschikken om hun eigen plannen op te stellen.

Als onderdeel van dit werk heeft de WHO het Mario Negri Instituut voor Farmacologisch Onderzoek in Milaan, Italië, opdracht gegeven om het bewijsmateriaal voor het gebruik van alle geneesmiddelen voor kinderen en adolescenten te beoordelen. Dit varieert van oudere opties zoals GSK's Xenical tot nieuwere, effectievere behandelingen zoals Wegovy en Mounjaro. Toename van obesitas bij kinderen en adolescenten

De meest recente gegevens van de WHO tonen aan dat het percentage kinderen en adolescenten tussen de vijf en negentien jaar met overgewicht of obesitas is gestegen tot iets meer dan 18% in 2016, vergeleken met 4% in 1975. Dit komt neer op meer dan 340 miljoen mensen.

De waarschuwing van de WHO benadrukt het belang van een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging bij het afvallen en het voorkomen van obesitas. Hoewel afslankmiddelen zoals Wegovy en Mounjaro een rol kunnen spelen in de strijd tegen obesitas, is het cruciaal om te beseffen dat er geen snelle oplossing of wondermiddel bestaat. Een alomvattende aanpak, inclusief gezonde eetgewoonten, lichaamsbeweging en ondersteuning van medische professionals, is essentieel voor effectief gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht op lange termijn.

Het belang van preventie en bewustwording

Naast de behandeling van obesitas is het cruciaal om te focussen op preventie en bewustwording. Voorlichting over gezonde voedingskeuzes, het belang van regelmatige lichaamsbeweging en het stimuleren van een gezonde levensstijl van jongs af aan kunnen bijdragen aan het verminderen van het aantal gevallen van obesitas.

De rol van de overheid en scholen

Overheden en scholen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van gezonde levensstijlen. Het implementeren van voedingsrichtlijnen op scholen, het aanbieden van gezonde maaltijdopties en het aanmoedigen van sport- en bewegingsactiviteiten zijn enkele van de manieren waarop overheden en scholen kunnen bijdragen aan het voorkomen van obesitas bij kinderen en adolescenten.

Het belang van sociale steun

Sociale steun is een belangrijke factor bij het succesvol aanpakken van obesitas en het handhaven van een gezonde levensstijl. Familieleden, vrienden en zorgverleners kunnen een positieve invloed hebben op het gedrag en de keuzes van mensen met obesitas. Het aanmoedigen en steunen van een gezonde levensstijl kan een aanzienlijk verschil maken voor degenen die proberen af te vallen of hun gewicht te behouden.