Hoe koffie helpt om op gewicht te blijven

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat hogere niveaus cafeïne in het bloed mensen kunnen helpen om slank te blijven. Het onderzoek, uitgevoerd door het Imperial College London, concludeerde dat de snelheid waarmee cafeïne wordt gemetaboliseerd invloed kan hebben op het gewicht, hoewel verder onderzoek nodig is om te bepalen of het drinken van meer koffie kan helpen om het gewicht op peil te houden.

Langlopende studies

Bijna 10.000 mensen namen deel aan zes langlopende studies, waarbij werd vastgesteld dat deelnemers met hogere plasma cafeïneniveaus een lagere body mass index (BMI) hadden en een lager risico liepen op het ontwikkelen van type 2 diabetes.

Daarentegen wees het onderzoek uit dat het sneller metaboliseren van cafeïne wijst op een iets hoger risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes in combinatie met een hogere BMI. Het is echter nog niet duidelijk welk percentage van de bevolking cafeïne sneller metaboliseert.

"95% van je cafeïne wordt gemetaboliseerd door een enzym", vertelde Dr. Dipender Gill, een klinisch wetenschapper aan het Imperial College London, aan het PA nieuwsagentschap. "Twee genen genaamd CYP1A2 en AHR beïnvloeden de functie en het niveau van dat enzym. "Dus, door gebruik te maken van deze genetische varianten die ervoor zorgen dat mensen cafeïne sneller of langzamer metaboliseren, hebben we vastgesteld dat langzamere metaboliseerders hogere plasma (bloed) cafeïneniveaus hebben, en degenen met hogere plasma cafeïneniveaus hebben vervolgens een lagere BMI en een lager risico op diabetes.

Ook nadelen aan cafeïne

Dr. Gill adviseert echter nog niet om de gewoonten van mensen te veranderen. Zoals hij opmerkt, kan het drinken van meer cafeïnehoudende dranken - inclusief thee en koffie - van invloed zijn op de slaapkwaliteit en hartkloppingen veroorzaken. "Onze bevindingen moeten worden gebruikt om verder onderzoek te sturen, inclusief mogelijke klinische studies," voegde hij eraan toe.

Elders wees een onderzoek uit 2019 uit dat het innemen van cafeïne kan leiden tot gewichtsverlies, verlaging van de BMI en het lichaamsvet. Bij 606 deelnemers steeg het gemiddelde gewichtsverlies, de verlaging van BMI en lichaamsvetmassa met maximaal 28% bij elke verdubbeling van de cafeïne-inname.

Evenzo vond een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in 2020 dat het drinken van vier kopjes koffie per dag het lichaamsvet met ongeveer 4% kon verminderen. Bij 126 te zware, niet-insulinegevoelige volwassenen werd onderzocht of koffieconsumptie het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes vermindert.

Koffie kan ook het metabolisme verhogen, wat betekent dat het lichaam calorieën sneller kan verbranden in rust. Hoe hoger het metabolisme, hoe gemakkelijker het is om af te vallen, hoewel de mogelijk positieve impact van koffie afneemt naarmate men ouder wordt.

Meer onderzoek nodig

Het onderzoek van het Imperial College London benadrukt het belang van verder onderzoek naar de relatie tussen cafeïne en gewichtsbeheersing. Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, zijn er nog steeds vragen die moeten worden beantwoord. De consumptie van cafeïne kan namelijk ook negatieve effecten hebben op de gezondheid. Te veel cafeïne kan bijvoorbeeld leiden tot slapeloosheid, nervositeit en zelfs hartkloppingen. Bovendien is het belangrijk om op te merken dat cafeïne niet de enige factor is die bijdraagt ??aan het gewicht van een persoon.

Een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, blijft de sleutel tot een gezond gewicht. Ondanks de mogelijke voordelen van cafeïne voor gewichtsbeheersing, is het belangrijk om de consumptie ervan te matigen en altijd te streven naar een gezonde en evenwichtige levensstijl.