4 tekenen dat je te veel zout hebt gegeten

Een plotselinge dorst is niet de enige indicatie dat je overmatig zout hebt gegeten, waarschuwen deskundigen. Een sterk verlangen naar een glas water na het nuttigen van een zakje chips, een bak popcorn of een handvol pinda's, duidt er duidelijk op dat je snack aan de zoute kant was - en dat hoeft niet per se slecht te zijn. “Zout is een noodzakelijke behoefte voor het lichaam - en niet alleen voor de smaak," zegt Pippa Hill, voedingsdeskundige en oprichter van The Weight Loss Guru.

Het belang van zout

Keukenzout, ook bekend als natriumchloride, bevat ongeveer 40% natrium, een essentiële voedingsstof. “Als het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, helpt natrium bij de geleiding van zenuwimpulsen, spiercontractie en -ontspanning, en helpt het de balans van water en mineralen te behouden," vervolgt ze. “Een gebrek aan zout kan leiden tot spierkrampen, misselijkheid, vermoeidheid en licht in het hoofd zijn.”

Toch kan het consumeren van meer dan de door de NHS aanbevolen 6g per dag voor volwassenen - wat overeenkomt met ongeveer één theelepel - schadelijk zijn voor je gezondheid.

Overmatig zoutinname en gezondheidsrisico's

"Een hoge zoutinname verstoort de natuurlijke natriumbalans in het lichaam," zegt Olivia Burley, geregistreerd voedingsdeskundige die momenteel werkt aan het NHS Diabetes Preventie Programma. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, legt ze uit: "Hypertensie is een toestand waarbij de bloeddruk gedurende langere tijd verhoogd blijft, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen.". Tenzij je heel goed let op de voedsel labels, is het niet altijd duidelijk hoeveel zout je per dag binnen krijgt.

“Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel zout bevatten zijn ingeblikt vis of gevogelte, diepvriesproducten zoals gepaneerd vlees, gezouten noten, ingeblikte bonen, vleeswaren, soep en broodjes," zegt Hill.

En alleen omdat je genoeg water hebt gedronken om je dorst te lessen, wil nog niet zeggen dat je de effecten van te veel zout ongedaan maakt. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van andere gezondheidsindicatoren.

Symptomen van overmatig zoutinname

“Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het altijd het beste om medisch advies in te winnen,” adviseert Burley.

  • Hoofdpijn - De uitdroging veroorzaakt door overmatig zoutgebruik kan leiden tot ernstige hoofdpijn. “Deze hoofdpijn is vaak pijnlijker dan een lichte, met een kloppend gevoel doordat de bloedvaten uitzetten," zegt Hill. “Ze treden vaak op tussen een uur of twee nadat je gegeten hebt, als de natriumspiegels in het lichaam stijgen.”
  • Gezwollen voeten en handen - Ook bekend als oedeem, kan zwelling van de vingers, enkels of voeten een vertraagde reactie zijn op een piek van natrium.
  • Hoge bloeddruk - "Zout is de grootste oorzaak van hoge bloeddruk," waarschuwt Hill. "Binnen slechts 30 minuten zal het lichaam reageren op de bloedvaten door het eten van te veel zout."
  • Frequent urineren - “Overmatige dorst is een gebruikelijke reactie op het eten van zout voedsel en leidt vanzelfsprekend tot een toename van de vochtinname, wat overmatig urineren veroorzaakt," zegt Burley. Het lichaam probeert door het signaal te geven dat je veel vocht moet drinken, de overmatige zoutopbouw te verwijderen.